Dzisiejsza sałatka to propozycja na pierwszy i drugi dzień świąt!
Idealne połączenie aromatycznego kurczaka, chrupiących ziaren słonecznika, słodyczy suszonej śliwki i warzyw.
Spróbujcie!
Co nam trzeba?
Opakowanie mix sałat z rukolą
2 pomidory
1 duża cebula
300 piersi z kurczaka pokrojonej w kosteczkę
ziarno słonecznika-2 łyżki stołowe
łyżka oleju rzepakowego SemCo
10 miękkich suszonych śliwek
ser pleśniowy gold -100g
orzechy włoskie- 2 łyżki
przyprawy do kurczaka: po 1/3 płaskiej łyżeczki: papryka słodka, sól, pieprz czarny, curry
sos: 3 łyżki oleju rydzowego SemCo+ 1 łyżka wody + szczypta soli, pieprzu i łyżeczka soku z cytryny.
Robimy!
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim pierś z kurczaka.
Przyprawiamy i po 5 minutach dodajmy ziarno słonecznika i suszoną śliwkę.
Całość przesmażamy około kolejnych 5 minut. Kurczak ma być złocisty i lekko chrupiący z wierzchu.
Do dużej miski wrzucamy mix sałat, pomidora obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę, cebulę pokrojoną w wiórka.
Mieszamy.
Dodajemy wystudzonego kurczaka ze słonecznikiem i śliwką.
Zalewamy całość sosem, mieszamy i na koniec dodajmy ser pleśniowy.
Podajmy obsypaną kawałkami orzechów włoskich.
zapowiada się przepysznie 🙂 no i zdrowo 🙂