Pyszne połączenie ryby i dodatków, które nadają i zapach i smak.
Tak podana tarta zachwyci wszystkich smakoszy.
A na Świąteczny stół… poezja!
Co nam trzeba?
opakowanie ciasta francuskiego
3 czubate łyżki pasty z suszonych pomidorów
200g sera mozzarella w wiórkach
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
200g wędzonego łososia
żółtko jaja-roztrzepane
czarnuszka- do posypania
Robimy!
Formę do tarty wyściełamy ciastem francuskim
Odcinamy wystające brzegi za formę. Odkładamy
Dno tarty smarujemy pastą z pomidorów
Posypujemy połową sera mozzarella.
Układamy plasterki łososia, posypujemy resztą mozzarelli i oliwkami.
Układamy na wierzch pozostałe kawałki ciasta francuskiego, aby wyszła nam fajna mozaika z przerwami.
Smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy w 220 stopniach około 15-18 minut.
Wyjmujemy obowiązkowo w rękawicy termoochronnej np. marki Ambition
Smacznego!