Często w natłoku świątecznych zadań nie mamy czasu na wszystko.
Te ciasteczka wyczarujemy szybko z ciasta francuskiego.
A przyjemności chrupania co nie miara!
Co nam trzeba?
opakowanie ciasta francuskiego
foremka gwiazdka
kakao słodkie
masa:
100g dżemu śliwkowego (może być inny)
+10 pokruszonych pierniczków (dowolnych)
+ pół łyżeczki cynamonu. Mieszamy dokładnie
Robimy!
Ciasto rozwijamy i posypujemy kakao po całości. Lekko wałkiem wgniatamy w ciasto- wykrawamy gwiazdeczki.
Układamy na blaszce. Możemy wycisnąć stempelek świąteczny.
Pieczemy 10-12 minut w 220 stopniach. Wyjmujemy obowiązkowo w rękawicy termoochronnej np. marki Ambition.
Studzimy! Każdą gwiazdkę rozkrajamy i wypełniamy naszą masą i już!
Prosto i pysznie!
Można obsypać lekko cukrem pudrem.
Smacznego!