Po Blogerskim spotkaniu w Giżycku wzięłam woka w swoje ręce i popędziłam do kuchni.
Postanowiłam zrobić młode warzywka z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. No i oto efekt!
Bierzemy więc woka Ballarini http://latosiowy-dom.blog.pl/2014/08/15/wok-ballarini-cortina-black-moj-test/ i do dzieła
Co nam trzeba?
1 młoda cukinia
1 młody bakłażan
1 czerwona podłużna papryka- może być zwykła!
miseczka 200g ugotowanej fasolki szparagowej
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
Sól i pieprz ziołowy,
Robimy!
Kaszę płuczemy 2 minutki w zimnej wodzie. Zlewamy wodę i zalewamy 2 szklankami lekko posolonej wody.
Gotujemy ok 20 minut
Cukinię, bakłażana myjemy i kroimy w półplasterki/kostkę. Paprykę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w pół paseczki/kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy cukinię, przykrywamy i dusimy lekko podlewając wodą. dodajemy po 5 minutach bakłażana i paprykę. Po około 10 minutach dodajemy pokrojoną fasolkę szparagową.
Dusimy wszystko około 5 minut doprawiamy solą i pieprzem i przed podaniem mieszamy z kaszą jaglaną.
Jest świetna do takich dań, głęboka, nic nie wypada, a jedzenie wygląda apetycznie 🙂 Grzeszę o tej porze! ;p
Grzesze z Tobą 😀