Przepyszne połączenie słodyczy jabłuszka z orzeźwieniem i kwaskiem rabarbaru, pod pyszną kruszonką (przygotowałam jej lżejszą wersję)
Podaje to z gałką waniliowego loda i jest po prostu PRZEPYSZNIE
Towarzyszy mi Kupiec.
Co nam trzeba?
Kilka gałązek rabarbaru- ja użyłam 5 młodziutkich o długości ok 10cm
2 słodkie jabłka (ja użyłam jonagold)
łyżka cukru trzcinowego
na kruszonkę:
łyżka masła – czubata
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki płatków owsianych (ja używam Kupiec)
Robimy!
Rabarbar i jabłuszka (po oczyszczeniu i obraniu jak ktoś chce) kroimy w kosteczkę i mieszamy z cukrem.
Robimy kruszonkę i posypujemy naszą mieszankę rabarbarową.
Wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 175 stopniach.
Gotowe!
ps. najpyszniejsze lekko ciepłe!
ps 2 – jak chcecie więcej na większą ilość osób to podwojcie składniki.