Zapraszam Was na pyszną zapiekankę.
Kilka składników, czas pieczenia i już!
Co nam trzeba?
400g makaronu-ja użyłam świderek
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 czerwone papryki
200g sera gouda/morskiego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia
Robimy!
Makaron gotujemy według przepisu- al dente
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę.
Przesmażamy 2 minuty i dodajmy mięso mielone. Całość przesmażamy kilka minut dodając sól, paprykę słodką i ostrą i pieprz do smaku- po około 1/4 łyżeczki.
Paprykę tniemy na podłużne paseczki
W misce mieszamy mieszamy makaron z mięsem z cebulką i z połową żółtego sera (ser możemy tarkować lub pokroić w kosteczkę). dodajemy roztrzepane jajko. Dorzucamy 3/4 paseczków papryki i łyżkę koperku. Mieszamy i całość wykładamy do brytfanki, posypujemy pozostałym koperkiem. Na wierzchu kładziemy resztę żółtego sera, resztę paseczków papryki.
Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach (góra/dół)
#konkurs
Zapiekanki to nie moja bajka kulinarna.
Czemu ?
Właściwie nie wiem.
Może za bardzo kaloryczne ?
A może nie mam tradycji ich robienia ?
Powinnam to zmienić !
Ta zapiekanka do mnie
” przemawia”.
Lubię składniki do niej użyte osobno, to i razem się sprawdzą !
Do dzieła !