Zapiekanka mięsna, paprykowo-koperkowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Zapraszam Was na pyszną zapiekankę.
Kilka składników, czas pieczenia i już!

Co nam trzeba?
400g makaronu-ja użyłam świderek
400 g mięsa mielonego
1 cebula
2 czerwone papryki
200g sera gouda/morskiego
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka słodka, papryka ostra
1 jajko
2 łyżki oleju do smażenia

Robimy!
Makaron gotujemy według przepisu- al dente
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekaną cebulę.
Przesmażamy 2 minuty i dodajmy mięso mielone. Całość przesmażamy kilka minut dodając sól, paprykę słodką i ostrą i pieprz do smaku- po około 1/4 łyżeczki.
Paprykę tniemy na podłużne paseczki
W misce mieszamy mieszamy makaron z mięsem z cebulką i z połową żółtego sera (ser możemy tarkować lub pokroić w kosteczkę). dodajemy roztrzepane jajko. Dorzucamy 3/4 paseczków papryki i łyżkę koperku. Mieszamy i całość wykładamy do brytfanki, posypujemy pozostałym koperkiem. Na wierzchu kładziemy resztę żółtego sera, resztę paseczków papryki.
Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach (góra/dół)

0Shares

Jedna odpowiedź do “Zapiekanka mięsna, paprykowo-koperkowa”

  1. #konkurs
    Zapiekanki to nie moja bajka kulinarna.
    Czemu ?
    Właściwie nie wiem.
    Może za bardzo kaloryczne ?
    A może nie mam tradycji ich robienia ?
    Powinnam to zmienić !
    Ta zapiekanka do mnie
    ” przemawia”.
    Lubię składniki do niej użyte osobno, to i razem się sprawdzą !
    Do dzieła !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×