Ciasteczka proste w wykonaniu, przepis podpatrzony ze strony Kulinarne szaleństwa na facebooku
a pochodzi stąd >>>> KLIK
Leciutko zmodyfikowałam, dodałam swojego i wyszło super pysznie.
Najlepsze świeżo po upieczeniu, dzień po. Potem twardnieją, ale i tak są pyszne do maczania w herbatce
Co nam trzeba?
200 g mąki pszennej tortowej
100 g mąki jaglanej
250 g masła
5 łyżek śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
żółtko
+ białko do posmarowania
+ orzech laskowy Helio
Robimy!
Masło i śmietanę wyjmujemy z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową
Wszystko musimy ze sobą zagnieść, wyrobić na jednolitą masę. Jest dość zwarta i lekko lepka.
Lekko zwilżamy ręce i formujemy kuleczki.
Układamy na papierze do pieczenia.
W każdą kuleczkę wciskamy orzeszek i rozpłaszczamy.
Smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy około 20 minut w 175 stopniach.
Smacznego!
Nigdy takich nie jadłam. Wyglądają cudownie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
Dzięki!!! Polecam!