Duży chlebek swojski, na drożdżach

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Z braku czasu często nie piekę domowego chleba.
Szybciej kupić w sklepie. Fakt
Ale jak już mnie najdzie i upiekę to zajadam się, że hej!
Ta skórka, ten zapach, ten miąższ… nie ma porównania!
PYCHOTA

Co nam trzeba?
700 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
300g mąki żytniej
3 łyżki oleju
5 dag drożdży świeżych
1 łyżka octu
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 litr ciepłej wody
czarnuszka do posypania
słonecznik, babka płesznik
dowolne ziarenka

Na zdjęciu u góry bardziej pszenny, na zdjęciu dolnym pół na pół pszenno-żytni

Robimy!
Drożdże kruszymy i zasypujemy cukrem. Dodajemy trochę ciepłej wody i podsypujemy łyżką mąki.
Mieszamy i odstawiamy zaczyn aby nam wyrósł -na około 15 minut
Mąki mieszamy ze sobą, dodajmy nasz zaczyn i resztę składników.
Wyrabiamy dokładnie nasze ciasto.
Odstawiamy -do godziny, aby podwoiło nam swoją objętość.
Mi wychodziło z miski!

 


Układamy je w blaszce, bądź formujemy dowolny kształt bochenka.
Wierzch posypujemy dowolnymi ziarnami i odstawiamy na 15 minut.


Pieczemy około 50-55 minut w 200 stopniach góra/dół
Chlebek jest pyszny! Świeżutki z chrupiącą skórką!

UWAGA
Przy wersji bardziej żytniej po 55 minutach zmniejszcie temperaturę do 160 stopni i podpieczcie jeszcze z 15 minut.

3Shares

3 odpowiedzi na “Duży chlebek swojski, na drożdżach”

  1. Szukałam przepisu na chleb i chyba znalazłam , po świętach wypróbuję i to będzie mój pierwszy chleb 😉

  2. Właśnie robię ten chleb. Dodałam litr wody i mam wrażenie że ciasto jest za luźne… Czy proporcje składników są ok?

    1. Robiłam ten chleb wiele razy. Zawsze według tych proporcji. Ciasto jest dość luźne. I jest to ok. Chleb po upieczeniu jest miękki, nie zbity. wyszedł ci?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×