Dzień przed Wigilią trzeba coś jeść.
Lekkiego, postnego…
Postawiłam na rybki, w tym na taki oto mus.
W roli głównej makrela!
Wyszło pyszniutko!
Do tego kromeczka chleba i gotowe!
Przygotujecie w 10 minut!
Co nam trzeba?
1 duża makrela wędzona
1 łyżka majonezu
1 łyżka serka śmietankowego kanapkowego
płaska łyżeczka chrzanu
łyżka miękkiego masła
szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego
do ozdoby na wierzch : kiełki, świeża rzeżucha, szczypiorek-dowolnie!
Robimy!
Makrelę obieramy ze skóry i dokładnie oddzielamy mięso od ości!
Mięso blendujemy na gładką masę razem z majonezem, chrzanem, serkiem i przyprawami na gładki mus.
Nakładamy w kieliszki, zdobimy zieleniną i podajmy każdemu z kromką chleba i nożykiem
Powinno starczyć na 10 porcji spokojnie