Karkówka pieczona w ziołach prowansalskich

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

W czasie świąt zawsze jest u mnie domowa wędlina
Uwielbiam kroić w plasterki i zajadać, np. z żurawiną!
Karkówka w ziołach jest pyszna, pachnąca i rozpływa się w ustach

Co nam trzeba?
Karkówka – kilogramowa.
Marynata: 2 czubate łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki majeranku
łyżka pieprzu czarnego i papryki słodkiej, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku suszonego, 100ml oleju jedna cebula pokrojona w wiórka.
Mieszamy całość.

Dodatkowo 2 łyżki ziół prowansalskich

Robimy!
Karkówkę  lekko nakłuwamy i  zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 h, przekręcając ją kilka razy dziennie.

Po tym czasie karkówkę wykładamy do brytfanki, obsypujemy wierzch ziołami prowansalskimi, podlewamy lekko wodą i pieczemy około 40minut pod przykryciem w 190 stopniach góra/dół . Następne 40 minut zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy odkryte, aby wierzch nam się ładnie zarumieniła, a mięso w środku doszło.

Zajadamy na ciepło lub na zimno. dowolnie.
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *