Ten makowiec jest jednym z najpyszniejszych ciast jakie jadłam.
Mokry, aromatyczny, a do tego pachnący nutą czekolady.
Ma jeszcze jedną zaletę, a nawet dwie!
Robi się łatwo i szybko.
Polecam!
Co nam trzeba?
850 g masy makowej- czyli puszka gotowej masy
100 g tartych migdałów
150g bakalii ( u mnie głównie orzechy i migdały)
6 jajek
100ml śmietany 36%
300 g mlecznej czekolady
polewa: 100ml śmietany 36% i 100 g deserowej czekolady
na wierzch: płatki migdałowe i posypka z czekolady
Robimy!
Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami.
Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy.
Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne!
Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.
Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny.
Następnie dajemy po kolei- pojedynczo jajka i miksujemy.
Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne!
Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.
Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100g czekolady.
Studzimy i polewamy wystudzone ciasto
Wierzch obficie posypujemy migdałami i kawałeczkami czekolady.
Witam mam stary przepis na ten makowiec Pani autorstwa i tam było 150g mlecznej czekolady nie rozumiem dlaczego tu jest 300g
Dzień dobry.
150g jest w klasycznym makowcu
Wigilijny makowiec Gosi – last minute. | Latosiowy Dom
w tym jest podwójna porcja- dlatego jest podwójnie czekoladowy
Makowiec mocno czekoladowy. | Latosiowy Dom
Dla fanów czekolady,
pozdrawiam!
Dzień dobry a na jak dużą forme jest ten przepis?
Witam- zależy czy chce się niski czy wysoki. Ja robię w tradycyjnej prostokątnej 34×23,5