W czasie świąt zawsze jest u mnie domowa wędlina
Uwielbiam kroić w plasterki i zajadać, np. z żurawiną!
Karkówka w ziołach jest pyszna, pachnąca i rozpływa się w ustach
Co nam trzeba?
Karkówka – kilogramowa.
Marynata: 2 czubate łyżki ziół prowansalskich, 2 łyżki majeranku
łyżka pieprzu czarnego i papryki słodkiej, łyżeczka soli, łyżeczka czosnku suszonego, 100ml oleju jedna cebula pokrojona w wiórka.
Mieszamy całość.
Dodatkowo 2 łyżki ziół prowansalskich
Robimy!
Karkówkę lekko nakłuwamy i zalewamy marynatą i wkładamy do lodówki na 48 h, przekręcając ją kilka razy dziennie.
Po tym czasie karkówkę wykładamy do brytfanki, obsypujemy wierzch ziołami prowansalskimi, podlewamy lekko wodą i pieczemy około 40minut pod przykryciem w 190 stopniach góra/dół . Następne 40 minut zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy odkryte, aby wierzch nam się ładnie zarumieniła, a mięso w środku doszło.
Zajadamy na ciepło lub na zimno. dowolnie.
Smacznego!