Boczek w czosnku i majeranku

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Domowe wędliny cenimy za smak, zapach i naturalność.
Boczek to bardzo wdzięczny kawałek mięsa.
Polecam!


Co nam trzeba?

1,5kg dość chudego boczku
Przyprawy, po 2 łyżki stołowe:
czosnku suszonego, majeranku, papryki słodkiej, papryki ostrej, kminku
łyżeczka czubata soli i pieprzu czarnego
5-6 łyżek oleju
4 ząbki świeżego czosnku

Robimy
W miseczce mieszamy przyprawy z olejem.
Nacieramy nimi umyty i wysuszony boczek.
Na koniec okładamy świeżymi plasterkami czosnku.
Odkładamy na 24 h do lodówki.

Po tym czasie układamy boczek w brytfance, podlewamy 100ml wody, przykrywamy i pieczemy w 190 stopniach:
z przykryciem pół godziny, odkrywamy i kolejne pół godziny.
Studzimy i już!
Kroimy w plasterki i zajadamy.
Smacznego!

4Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×