Gęsta zupa z dorsza

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Gdy nie masz pomysłu na podanie ryby, zamień ją na pożywną, sycąca zupę.
Idealnie wkomponuje się w Świąteczny klimat.

Co nam trzeba?
wywar:
3 litry wody
pęczek włoszczyzny
dodatkowo pół selera
dodatkowa pietruszka
2 duże cebule
ok kg fileta z dorsza
5-6 dużych ziemniaków
przyprawy: po pół łyżeczki: pieprz czarny, sól (można dać więcej niż pół), papryka słodka, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, świeża natka pietruszki,
-posiekany pęczek i łyżka soku z cytryny
łyżka oleju rzepakowego
do zagęszczenia:
200ml  śmietany 18 oraz 2 łyżki mąki rozrobione w 200ml ciepłej wody z łyżką gorącej zupy

Robimy

Gotujemy wywar na obranych i pokrojonych drobno warzywach około pół h.
Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz rybę pokrojoną w duże kawałki.
Cebulę dajemy do zupy, dajemy przyprawy (bez cytryny) oraz pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Całość na wolnym ogniu dusimy kolejne pół h.
Po tym czasie dajemy rybę i gotujemy kolejne ` minut, aż rybka zacznie się rozpadać.
Zagęszczamy, dajemy dużo natki pietruszki i sok z cytryny.
Podajemy gorące, najlepiej z grzanką

Print Friendly, PDF & Email
25Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *