Pizza. Na grubym cieście, pachnąca serem i szynką.
Podczas pieczenia tak pachnie, że po wyjęciu z piekarnika nie sposób wytrzymać się od odgryzienia szybkiego kęsa
Dodatek maślaków w sosie pomidorowym to idealna kompozycja.
Co nam trzeba?
ciasto na 4 -6 osób:
500g maki pszennej
łyżka mąki razowej
300ml ciepłej wody
50 g świeżych drożdży (1/2 kostki) pamiętajcie, aby świeże były!
3-4 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli i cukru
na wierzch:
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
po łyżce stołowej bazylii i oregano Devaldano
słoiczek maślaków w sosie pomidorowym
2 kulki mozzarelli
ulubiona szynka
wiórka cebuli
Robimy!
Mąkę przesiewamy do miski dodając szczyptę soli.
Do ciepłej wody rozkruszamy drożdże, dodajemy olej, cukier i mieszamy z łyżką mąki razowej. Odstawiamy na 15 minut, niech popracuje
Rozczyn wlewamy do miski z mąką i mieszamy łyżką do połączenia składników.
Następnie opruszamy ręce mąką i delikatnie zbieramy lepiące się ciasto i wyrabiamy chwilę ciasto na miękką kulkę. Gdy się lepi, dajemy mąki.
Ciasto ma być miękkie i uginać się pod dotknięciem palca.
Przykrywamy ręcznikiem papierowym i ściereczką i odstawiamy na 25-30 minut.
Ciasto nam porządnie wyrośnie!
Moczymy ręce w ciepłej wodzie i zbieramy ciasto
(nie będzie się kleić dzięki wodzie) i formujemy pizzę.
Ja wyściełam blachę do pieczenia papierem i rozciągam na całości.
Polewamy przecierem pomidorowym, posypujemy oregano i bazylią
Nakładamy maślaczki
Układamy szynkę, wiórka cebuli i tarkujemy ser i pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w systemie góra / dół.
Smacznego!