Sałatka prosta, pożywna i pełna witamin.
Swoją oryginalność zawdzięcza chipsom z selera.
Wybornie chrupią!
Spróbujcie!
Co nam trzeba?
Na chipsy:
duży seler lub 2 mniejsze plus odrobina oleju
4 porządne garście szpinaku
(jak ktoś woli może być roszponka czy inna sałata)
2 pomidory
4 czubate łyżki kukurydzy
pierś z kurczaka około 300-400 g
przyprawy do piersi:
po 1/3 łyżeczki curry, papryki słodkiej, soli i pieprzu ziołowego
+ łyżeczka oleju do obsmażenia
2 czubate łyżki ziarna słonecznika
Sos:
2 łyżki oleju lnianego (oliwy czy inny dobry olej)
+szczypta soli, pieprzu, łyżeczka soku z cytryny, pół łyżeczki musztardy
Robimy!
Seler myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, drobne
Układamy na blaszce do pieczenia spryskujemy lekko olejem i pieczemy
ok 15 -20 minut w 180 stopniach-ma się lekko zezłocić.
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, mieszamy dobrze w przyprawach i obsmażamy na złoto na oleju. Studzimy
W dużej misce mieszamy szpinak z pokrojonymi w kostkę pomidorami, kukurydzą i piersią z kurczaka.
Słonecznik podprażamy na suchej patelni – pół minutki, dodajemy do sałatki
Całość mieszamy z naszym sosem.
Podajmy posypując chipsami selera.
Smacznego