Makowiec japoński to pyszne ciasto.
Mokre, pachnące, z dodatkiem jabłka.
Idealne na Święta
Co nam trzeba?
puszka gotowego mielonego maku
4 średniej wielkości jabłka
5 jajek
100 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła,
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
Dodatkowo:
100 ml kremówki
tabliczka mlecznej czekolady
Kolorowe wiórka, posypki, dowolnie
Robimy!
Masło i cukier ucieramy mikserem na puszystą masę.
Jajka rozdzielamy żółtka od białek.
Dodajemy żółtka, po kolei, cały czas ucierając.
Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy i dodajemy do naszej masy maślanej.
Następnie dodajemy starte jabłka, masę makową, posiekane orzechy włoskie, i mieszamy całość dokładnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.
Szykujemy tortownicę, natłuszczamy ją, wylewamy naszą masę.
Pieczemy w temperaturze 175 º C przez około 50 minut.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy polewą czekoladową.
(Podgrzewamy mocno kremówkę, dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia, studzimy i lekko ciepłą wylewamy na ciasto).
Posypujemy dowolnie: u mnie wiórki czekolady, a mogą być płatki migdałowe, posypki…. krojone daktyle. dowolnie
#konkurs
I znowu znalazłam ciasto – wspomnienie.
Kiedyś było bardzo ” modne”.
Zapomniałam o nim w natłoku nowych i może pyszniejszych ciast, ale wrócę niedługo do niego.
Choćby sobie przypomnieć jego smak.