Makowiec japoński

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Makowiec japoński to pyszne ciasto.
Mokre, pachnące, z dodatkiem jabłka.
Idealne na Święta

Co nam trzeba?
puszka gotowego mielonego maku
4 średniej wielkości jabłka
5 jajek
100 g orzechów włoskich
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła,
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej

Dodatkowo:
100 ml kremówki
tabliczka mlecznej czekolady
Kolorowe wiórka, posypki, dowolnie

Robimy!

Masło i cukier ucieramy mikserem na puszystą masę.
Jajka rozdzielamy żółtka od białek.
Dodajemy  żółtka, po kolei, cały czas ucierając.

Jabłka ścieramy na tarce z grubymi oczkami.
Kaszę manną, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy  i dodajemy do naszej masy maślanej.
Następnie dodajemy  starte jabłka, masę makową, posiekane orzechy włoskie, i mieszamy całość dokładnie.

Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą.

Szykujemy tortownicę, natłuszczamy ją, wylewamy naszą masę.

Pieczemy w temperaturze 175 º C przez około 50 minut.
Po upieczeniu studzimy  i dekorujemy polewą czekoladową.
(Podgrzewamy mocno kremówkę, dodajemy czekoladę, mieszamy do połączenia, studzimy i lekko ciepłą wylewamy na ciasto).
Posypujemy dowolnie: u mnie wiórki czekolady, a mogą być płatki migdałowe, posypki…. krojone daktyle. dowolnie

12Shares

Jedna odpowiedź do “Makowiec japoński”

  1. #konkurs
    I znowu znalazłam ciasto – wspomnienie.
    Kiedyś było bardzo ” modne”.
    Zapomniałam o nim w natłoku nowych i może pyszniejszych ciast, ale wrócę niedługo do niego.
    Choćby sobie przypomnieć jego smak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×