Zapiekanka tak sycąca, tak smaczna, że na 2 dni mieliśmy obiadek zapewniony!
Dodatek Fasoli orzełek od Cenos to idealna kompozycja
To wyjątkowa czerwono-biała fasolka, która swoim wyglądem i smakiem urozmaici wiele dań. Jest doskonałym źródłem białka i błonnika, zawiera także żelazo i wapń
Przepis jest mój, autorski.
Co nam trzeba?
200 g fasoli orzełek
2 paczki ryżu
600g mięsa mielonego drobiowego
100g przecieru pomidorowego
2 jajka
100g bułki tartej lub otrębów pszennych
przyprawy: płaska łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, łyżeczka curry, pół łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki tymianku , pół łyżeczki ostrej papryki
Na wierzch sos: 100ml podgrzanej śmietanki 12%+ jajko + szczypta soli i pieprzu czarnego. wymieszać dokładnie
Plastry sera-około 10
Robimy!
Fasolę moczymy całą noc.
Zlewamy wodę, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości, około 40-50 minut
w tym czasie gotujemy także ryż w lekko osolonej wodzie. Studzimy.
W dużej misce mieszamy mięso mielone z ryżem, jajkami i przyprawami, dodajmy koncentrat pomidorowy oraz bułkę tartą/ otręby Mieszamy dokładnie i dodajemy naszą fasolę.
Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy naszym sosem i układamy na wierzchu plastry sera.
Pieczemy około 40 minut w 190 stopniach.
Idealne z sosem czosnkowym
Smacznego!