Pyszny kolorowy deser, który zachwyci najmłodszych!
A dodatek pysznych ekspandowanych ziaren zbóż od Cenos urozmaici go na chrupiąco!
Przygotowany na dzień budyniu! 31 marca. TUTAJ znajdziecie 4 budyniowe inspiracje
Co nam trzeba?
3 budynie: śmietankowy, wiśniowy i malinowy u mnie Delecty
mix zbóż z jagłami -ekspandowane,
cukier trzcinowy 3 x po 2 łyżki
Na każdy budyń 350ml mleka
Sos: 100ml mleka, łyżeczka cukru, 2 łyżeczki budyniu śmietankowego
Robimy!
Każdy budyń:
300ml mleka z cukrem gotujemy, a w 50ml proszek rozrabiamy i dodajemy do naszego mleka
Gorący budyń będzie bardzo gęsty, ale to prawidłowe
Rozsmarowujemy każdy na płasko, schładzamy i gotowe
Kroimy w kosteczkę i układamy warstwami, przesypując ziarenkami
Wiśnia, ziarenka, śmietanka, ziarenka i kończymy malinami
Sos śmietankowy robi się prościutko, podgrzewamy 80ml mleka
Do tego dajmy łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki budyniu śmietankowego rozrobione w 20ml mleka
Dobrze mieszamy aby grudek nie było i schładzamy
Potem nim na koniec nasz deser polewamy i zajadamy!