Pyszny, mokry, waniliowo-kakaowy z pysznymi ciasteczkami i do tego oblany czekoladą.
Tego nie można nie zrobić!
Co nam trzeba?
1 kg białego sera (ja kupuję w wiaderku gotowy aksamitny dr. oetker lub inne firmy)
1 kostka masła
1 laska wanilii (jak brak to bez wanilii)
1 szklanka cukru-200 g
8 jaj (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
1 paczka budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
herbatniki petit beurre 4 paczki 100g
3 łyżki prawdziwego kakao
Polewa:
1 tabliczka mlecznej/deserowej czekolady
+3 łyżki śmietany kremówki (30 lub 36%)
Uwaga!! Można kupić gotowy twaróg sernikowy waniliowy, wtedy zerknijmy czy jest już słodki i nie musimy dawać cukru i wanilii
Robimy!!
Biały ser, masło, cukier i ziarenka z laski wanilii (laskę tniemy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka) oraz żółtka i budyń ucieramy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy wraz z proszkiem do pieczenia do masy twarogowej.
Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Dzielimy na 2 części.
Jedną zostawiamy waniliową, do drugiej dodajmy kakao i mieszamy do uzyskania jednolitej barwy masy.
Standardową tortownicę lekko natłuszczamy w środku masłem.
Kruszymy drobno na spód 2 paczki herbatników i wylewamy masę waniliową.
Na tę masę kruszymy pozostałe 2 paczki i wykładamy masę kakaową- róbmy to w odstępach i delikatnie, powoli, aby nam nie wpadła za mocno w waniliową.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy góra/dół około 40 minut. Obserwujcie.
Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny-nawet do godziny jak trzeba.
Po tym czasie możemy wyjąć sernik i polać polewą.
Polewa:
Śmietankę podgrzewamy w garnuszku i dorzucamy połamaną czekoladę/ Mieszamy do jednolitej masy.
Smarujemy wystudzony sernik i schładzamy w lodówce.
Pomysł w dechę 🙂 uwielbiam takie połączenia!
Dzięki!!! 🙂
Bez sernika nie wyobrażam sobie świąt, Twój brzmi i wygląda pysznie!
jaki rozmiar tortownicy ?
Przepraszam, że tak późno odpisuje. Świąteczne pichcenie wchłonęło mnie do kuchni. Moja ma 27 cm średnicy
Wow wow wow ale pychotka 🙂