Latem uwielbiam jeść pomidorki koktajlowe.
Najlepiej prosto z krzaczka!
Ale gdy mam ich nadmiar komponuje je w sałatki.
Takie jak te!
Co nam trzeba?
2-3 garście rukoli.
10 pomidorków suszonych- z oleju
100 g fety
100g oliwek czarnych- całych
100g kiełbasy podsuszanej -wołowej lub wieprzowej (może być opcjonalnie salami)
20 pomidorków koktajlowych (u mnie czerwone i żółte)
sos:
2 łyżki oliwy z oliwek +2 łyżki wody+ łyżka soku z cytryny +łyżeczka musztardy
+1/4 łyżeczka soli i tyle samo pieprzu ziołowego oraz bazylii.
Robimy!
Rukolę myjemy, obsuszamy i wrzucamy do miski
do tego dorzucamy oliwki, posiekane pomidory oraz pomidorki koktajlowe pokrojone na pół
Kiełbaskę kroimy w półplasterki, dorzucamy. Zalewamy całość naszym sosem i mieszamy.
Na koniec dodajmy pokrojoną w kosteczkę fetę i delikatnie mieszamy, aby nie zrobiła nam się z niej miazga.
Do zrobienia sałatki użyłam wspaniałego noża Victorinox
#MyVictorinox