Tarta to tak urokliwe ciasto, że można je robić do wszystkiego
Na słodko, na słono, na śniadanie, na kolacje, na deser.
Dziś pyszna propozycja na słodko
Co nam trzeba?
250 g mąki pszennej
150 g masła, schłodzonego
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 jajko
na masę:
opakowanie serka ricotta- 200g
zmiksowane 100g czarnej porzeczki-na papkę
czubata łyżka cukru pudru
2-3 łyżki borówek
Robimy
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier.
Ciasto najpierw siekam nożem, a potem wyrabiam ręcznie dodając jajko i ugniatam w kulę.
Ciasto wrzucam do woreczka foliowego i wstawiam do lodówki na około godzinkę
Po tym czasie wylepiam ciastem natłuszczoną lekko formę do tarty.
Nakłuwam je porządnie widelcem. wysoko podnoszę brzegi
Nagrzewam piekarnik do 190 stopni.
Nie przyciskam niczym ciasta, mi nie przeszkadza, że rośnie.
Piekę około 20-25 minut-jak już się ładnie zezłoci, wyciągam!
Masa: Serek ricotta ucieram z papką z porzeczek i cukrem pudrem.
wykładam do wystudzonej tarty i posypuję borówkami.
Pychota!
Smacznego!
Wygląda przecudownie 🙂 A smakować musi jeszcze lepiej .
https://julias-cooking.com/