Pyszne gruszki koniecznie trzeba zamknąć na zimę w słoiczki.
Wzorem mojego taty robię kilka takich pysznych słoiczków korzennych gruszek, które idealnie potem nadają się jako dodatek do mięs.
Pyszności
Co nam trzeba?
przepis na 1 kg średnich gruszek
zalewa (szklanka 200ml):
1 szklanka wody
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki miodu
3 goździki na słoik litrowy
powinny wyjść 2 słoiczki
Robimy!
Gruszki dobrze myjemy, obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
Wyparzamy słoiczki, wkładamy gruszki, dość ściśle koło siebie, dodając goździki.
W garnku podgrzewamy wodę, dodajmy cukier, zagotowujemy aż się rozpuści. Dodajemy ocet oraz miód (już nie gotujemy!)
Zalewą od razu zalewamy nasze gruszki i dobrze zakręcamy słoiki.
Pasteryzujemy 10 minut i już!
Odstawiamy, gruszki są najlepsze po min. 2-3 tygodniach.
Gruszki kroiłam wspaniałym nożem Victorinox.
#MyVictorinox