Uwielbiam fasolkę szparagową.
Od zawsze kojarzy mi się z latem, gdy mogę ją zbierać prosto z krzaczka i zajadać swieżo ugotowaną.
Ale lubię także kombinować dania z jej użyciem
I tak powstało danie jednogarnkowe.
Pyszny i sycący obiadek, a do tego bardzo prosty.
Co nam trzeba?
2 średnie cebule lub 1 duża
2 łyżki oleju rzepakowego
pierś z kurczaka (przynajmniej 500g, najlepiej z 700g)
200g ugotowanej fasolki szparagowej- dowolnie żółta czy zielona
kasza pęczak-200g suchej
przyprawy: sól, pieprz ziołowy -po pół łyżeczki, 1/3 łyżeczki curry
Robimy!
Kaszę pęczak gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku-około 20-25 minut
Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na złocisto na rozgrzanym oleju.
Następnie cebulkę zsuwamy na talerz, a na tym samym oleju/patelni obsmażamy na złoto naszą pierś z kurczaka, którą kroimy w kostkę.
Do piersi z kurczaka dodajmy z powrotem cebulkę i posiekaną na pół fasolkę szparagową.
Mieszamy całość i podduszamy podlewając lekko wodą.
Przyprawiamy i dodajmy ugotowany pęczak.
Całość jeszcze chwilkę mieszamy i podsmażamy, aby kasza przeszła przyprawami i zapachem.
Smacznego!
Do przygotowania potrawy posłużył mi wspaniały nóż Victorinox
#MyVictorinox
Apetyczny obiad, lubię fasolkę szparagową, więc to coś w sam raz dla mnie 🙂
Cieszę się, że ci się podoba 🙂 smacznego!