Na sorbety jest kilka sposobów.
Każdy musi znaleźć ten swój, który mu podpasuje
Oto moje 3 propozycje
1 sposób:
Co nam trzeba?
sok z limonki – nam potrzeba 50ml
1 1/2 szklanki wody
1 1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Robimy!
Wodę z cukrem w garnku gotujemy i na średnim ogniu 10 minut bulgoczemy, płyn nam zgęstnieje i syrop z ognia zdejmujemy, sól dodajemy i do przestygnięcia odstawiamy.
Do lekko ciepłego sok z limonki wlewamy i do całkowitego wystygnięcia zostawiamy.
Do plastikowego pojemnika przelewamy i folią spożywczą przykrywamy.
W zamrażalniku całą noc trzymamy i rano zajadamy.
2 sposób to :
Kubek do sorbetów, macie ? Tam sok wlewacie i po kilku minutach sorbet macie.
3 sposób:
co nam trzeba?
50ml soku z limonki
łyżeczka miodu
50ml wody
2 torebki foliowe, najlepiej strunowe
sól+ kostki lodu+woda
Robimy!
50 ml wody z łyżeczką miodu rozrabiamy i 50 ml soku z limonki dodajemy.
Do pierwszej torebki sok i wodę z miodem wlewamy i szczelnie ją zamykamy.
Drugą do połowy lodem wypełniamy, po szklance wody i sól dodamy.
Pierwszy worek do drugiego wkładamy i zawartością potrząsamy.
Czary mary zrobimy i sorbet wyczarujemy.
Sorbet powstał na blogu Po pierwsze Matka po drugie też Kobieta, przy współpracy z Oryginalnym Sokiem
TUTAJ macie inne pomysły
Dziękuję za udział w akcji kulinarnej. Zachęcam do dodawania kolejnych przepisów 🙂
https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/