Moja przygoda z sosami Folwark rozpoczęła się w Majówkę.
Wybraliśmy się na ognisko, postanowiłam więc zrobić sałatkę.
Bardzo intrygował mnie Dressing 100 wysp.
Klasyczny, delikatny sos na bazie oleju i śmietanki, doprawiony mieszanką przypraw i ziół z koperkiem w roli głównej.
Poszedł więc w ruch!
Co nam trzeba?
Opakowanie mixu sałat (może być główka masłowej, sama rukola i inne)
pęczek rzodkiewek
opakowanie kiełek stir-fry (kupuje w Biedronce)
3 duże pomidory+ listki świeżej bazylii opcjonalnie
opakowanie fety/sera sałatkowego (ja kupuje Turek)
świeży koperek-2 łyżki
sos FOLWARK dressing 1000 wysp
opcjonalnie:
1 czerwona papryka
oliwki-100g
Robimy!
Sałatę myjemy (jak trzeba) i wrzucamy do dużej miski
Rzodkiewkę myjemy, kroimy w ćwiartki i dodajemy do sałaty
Kiełki podsmażamy 2-3 min na łyżce oliwy, lekko solimy i studzimy.
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. dorzucamy do miski
Dodajemy przestudzone kiełki
Jak ktoś chce to opcjonalnie dodaje paprykę pokrojoną w kostkę i oliwki.
Wszystko mieszamy ze sobą.
Na koniec dodajmy ser feta pokrojony w kostkę i posiekany koperek
Polewamy obficie sosem.
Czekamy około 10-15 minut, aż składniki przejdą sosem i zajadamy!
Sałatka z opcją papryki i oliwek pojawiła się na Majowym Spotkaniu Blogerek, gdzie ją przyrządzałam. Możecie zerknąć TUTAJ