Ciasteczka tak pyszne i tak sycące, że wystarczą dwa by nie podjadać.
Są bogate w skład, więc polecam, mi wyszło 12 sztuk.
Co nam trzeba?
8 łyżek płatków błyskawicznych owsianych- ja używam od Kupiec
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 jajka
4 łyżki pestek z dyni
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki nasion konopnych
2 łyżki nasion wiesiołka
1 łyżka babki płesznik
2 łyżki suszonej żurawiny
1 czubata łyżeczka kakao
100ml ciepłej wody
100g mąki owsianej
Robimy!
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy, dodajemy masło orzechowe, jajka i wodę, mieszamy dokładnie, na koniec wsypujemy mąkę i zagniatamy. Odstawiamy na 10minut. Zwilżamy lekko ręce wodą i robimy z masy kuleczki wielkości małej mandarynki
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, góra/dół.
Na papierze do pieczenia kładziemy kulki i spłaszczamy na placki.
Nie za grube, mi wyszło 12 sztuk.
Pieczemy około 15-18 minut- boki zaczną nam się rumienić.
Wyłączamy piekarnik- ciastka po upieczeniu są lekko miękkie- wykładamy delikatnie na talerz, jak wystygną, lekko stwardnieją.
Są chrupiące i przepyszne!