Kolejna odsłona pysznej babki ziemniaczanej.
Tym razem podrasowałam ją świeżą bazylią i zapach jest niesamowity
Dodatek cukinii sprawia, że babka jest bardziej mokra i odżywcza.
Dodatek kiełbaski dodaje smaczku i aromatu i dodatkowo syci.
Co nam trzeba?
Użyłam okrągłej ceramicznej formy o średnicy ok 24cm
1,5 kg ziemniaków
3 średnie cebule żółte
2 młode cukinia
ok 0,5 kg kiełbasy- ja użyłam głogowskiej
300g mąki
4 jajka
sól i pieprz ziołowy
200g posiekanych świeżych liści bazylii
oliwa z oliwek (ewentualnie olej rzepakowy)
Robimy!!
Ziemniaki obieramy, myjemy i tarkujemy na papkę, bądź przepuszczamy przez maszynę. Jak na placki ziemniaczane
To samo robimy z cebulą i cukinią
Mieszamy. Lekko posypujemy solą i dostawiamy, aż puści sok- zlewamy go (około 10 minut)
Do masy wbijamy jajka i dodajemy mąkę. Mieszamy na gładką masę.
Kiełbasę kroimy w grubą kostkę i dodajmy do masy ziemniaczanej.
Można ją wcześniej przesmażyć, ja wybrałam opcję bez smażenia.
Przyprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy do połączenia wszystkich składników dodając drobno posiekaną bazylię
Nagrzewamy piekarnik do 170-180 stopni.
Do formy wlewamy trochę oliwy i rozsmarowujemy ją lekko na dnie.
Wlewamy naszą masę i polewamy po wierzchu oliwą
Pieczemy około 1 godz. 30 minut – w systemie góra/dół.
Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczona-jak będzie suchy to znaczy ,że można wyjmować.
Należy pamiętać, iż babka po wyjęciu jest dość mokra. W miarę stygnięcia bardziej się zwiera.
Ja zawsze czekam około pół godziny zanim zacznę kroić.
Na następny dzień jest jeszcze lepsza
Ważne aby nie spalić za mocno.
Smakuje idealnie z ketchupem lub sosem majonezowo-czosnkowym.