Oryginalny ajvar jest daniem kuchni serbskiej przygotowywanym z pieczonej papryki, pomidorów, bakłażanów, ewentualnie cukinii, czosnku, przypraw i octu.
Moja wersja jest prostsza i lekko pikantna, a jej głównym składnikiem jest cukinia.
Co nam trzeba?
1 kg papryki czerwonej
3 cukinie młode
5 pomidorów
2 cebule
1 główka czosnku
500ml koncentratu pomidorowego
6 łyżek słodkiej papryki
4 łyżeczki ostrej papryki
4 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
100 ml oleju rzepakowego
ps. jak ktoś chce dorzucić bakłażana, to śmiało!
Robimy!
Papryki myjemy, kroimy w grubsze paski, wyjmujemy gniazda nasienne.
Czosnek obieramy na ząbki.
Paprykę i czosnek opiekamy w piekarniku około 40 minut (w połowie czasu przewracamy), wyjmujemy do miski i przykrywamy by jeszcze się „poddusiło”
Z papryki zdejmujemy skórkę i siekamy drobno razem w czosnkiem
W dużym garnku podgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, gdy się zeszkli dorzucamy obrane i drobno pokrojone pomidory oraz drobno pokrojoną cukinię (młodą wystarczy umyć i można całą kroić-nie ma pestek). Całość dusimy około 30 minut, aż cukinia nam zmięknie, a pomidory zaczną się rozpadać.
Dodajemy paprykę z czosnkiem i zalewamy koncentratem pomidorowym, dodając przyprawy (sól, pieprz, cukier i papryki).
Całość podduszamy na wolnym ogniu kolejne pół godzinki.
Masa powinnam nam ładnie zgęstnieć, ale nie rozpaść się na papkę.
Gorące wlewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 20 minut / ja pasteryzuję tradycyjnie w garnku we wrzątku.
Po pasteryzacji wyjmuję, przykrywam ściereczką i zostawiam na noc by wystygły.
Gotowe!
•