Babka czekoladowo-kawowa

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Babka z nutą czekolady i kawy ma niesamowitą moc- smaku i zapachu. Mięciutka, idealna!!!


Co nam trzeba?

400 g mąki pszennej
200 g cukru
150 g 100 % kakao
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
200 g jogurtu naturalnego
200ml oleju
200ml wrzątku
dodatkowo:
2 łyżki stołowe posiekanej drobno ciemnej czekolady
napar z kawy- łyżka stołowa kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 3 łyżkach gorącej wody
lukier: 3 łyżki cukru pudru roztarte z kilkoma kroplami soku z cytryny i odrobiną wody
4 kostki czekolady mlecznej- potarkowane

Robimy!
W misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz kakao
W garnuszku podgrzewamy wodę, dajemy olej i cukier i mieszamy,
aż się rozpuści. Studzimy i wbijamy po kolei jajka, miksujemy na jednolitą masę, dodajmy jogurt, miksujemy.
Naszą zmiksowaną masę dodajemy do suchych składników dalej miksując do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
dodajmy kawałeczki czekolady, mieszamy
Formę (dowolna)  do babki lekko natłuszczamy i obsypujemy mąką lub bułką tartą.
Wlewamy naszą masę i pieczemy około 50 minut.
Po upieczeniu babka musi wystygnąć, dopiero wyjmujemy z formy.
Szykujemy nasz lukier- musi mieć formę lejącą, ale nie rzadką.
Polewamy z wierzchu celując w rowki i ozdabiamy tarkowaną czekoladą zanim zastygnie
Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×