Proste zielone ciasto, przykryte warstwą śmietanki i przełamane słodkością granata. Fajne i szybkie!
Posiłkowałam się ciastem z Kwestii Smaku
Co nam trzeba?
Na zielone ciasto
450 g opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
150ml oleju
200 g cukru
2 szklanki mąki pszennej (szklanka 220ml)
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo- 300ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
owoc granata
Robimy!
Szpinak mrożony, rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody,
miksujemy na jednolity mus. Jeśli używamy świeżego szpinaku to wrzucamy
go do garnka i mieszając podgrzewamy chwilkę, aż zwiędnie, następnie miksujemy na mus.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą, jasną masę.
Ubijamy na wolnych obrotach dalej, dodając po kolei: olej, mus ze szpinaku.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Dosypujemy do naszej masy i ubijamy chwilkę na małych obrotach,
tylko do połączenia się składników.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ja do pieczenia użyłam tradycyjnej tortownicy-wyściełałam ją papierem do pieczenia i wylałam masę- piekłam około 45 minut.
Po studzeniu nałożyłam ubitą śmietanę kremówkę i posypałam owocem granatu. Smacznego!