Sernik królewski to cudne połączenie masy sernikowej z kruchym ciastem i kakao. Jest po prostu pyszny!
Co nam trzeba?
Na ciasto kruche:
400g mąki pszennej
300 g masła
4 łyżki prawdziwego kakao
120 g cukru
2 żółtka jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Na masę serową:
1 kg naturalnego mielonego twarogu – ja używam gotowy z wiaderka
5 jajek
1 budyń śmietankowy- bez cukru
150g cukru
100g masła
Robimy!
Składniki wyjmujemy z lodówki godzinkę przed robieniem, aby miały temperaturę pokojową.
Najpierw szykujemy ciasto kruchę: podane składniki zagniatamy dokładnie do jednolitej masy- będzie ona dość lepka, ale taka ma być- zawijamy nasze ciasto w folię i chowamy do lodówki na około 1,5-2 h.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 części. Jedna posłuży nam do dna ciasta, druga do kruszonki. Część do kruszonki chowamy z powrotem do lodówki.
Szykujemy formę, ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Wyściełamy ją papierem do pieczenia-zwłaszcza dno-boki już nie koniecznie.
Dno formy wyklejamy naszą połówką ciasta.
Szykujemy mase serową:
Do miski wrzucamy jajka z cukrem i ubijamy na puch.
Następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło, kolejno dodajemy budyń i na koniec masę serową. Mieszamy do połączenia składników-na niskich obrotach-nie ma sensu jej mocno przebijać.
Masę wylewamy na kakaowy spód.
Następnie wyjmujemy pozostałe ciasto kruche i trzemy je na tarce, na grubych oczkach. Starte ciasto rozkładamy na masie sernikowej.
Formę z sernikiem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Opcja pieczenia :góra/dół. Pieczemy godzinę.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik, nie otwieramy pół godziny. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozwalamy by sernik wystygł do końca. Dzięki temu nie opadnie nam lub tylko minimalnie.
Gotowe!