Mazurek z pyszną masą, która łączy w sobie czekoladę i chrupiące orzechy brazylijskie. Do tego kilka ozdób i jest pięknie i smacznie!
Co nam trzeba?
Składniki na kruchy spód:
200g mąki pszennej,
150g mąki krupczatki
100 g cukru pudru
szczypta soli
200 g masła, zimnego
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka
dodatkowo:
tabliczka mlecznej czekolady
100g miękkiego masła
orzechy brazylijskie- kilkanaście sztuk
do ozdobienia: płatki migdałowe
suszone morele- 2 sztuki
daktyle suszone- 10 sztuk
rodzynki suszone- 1 sztuka
orzech włoski- jeden malutki kawałek
Robimy!
Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, siekamy razem nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę.
Wtedy zagniatamy już ręcznie.
Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i zagniatamy na gładką masę.
Owijamy w folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30-40 minut.
Rozkładam papier do pieczenia na blaszce i wykładam schłodzone ciasto formując dowolny kształt. Tym razem powstał prostokąt
Można boki podnieść, można robić wałeczki- dowolnie. Ja z ciasta odłożyłam mały kawałek i zrobiłam wałeczki- widoczne na zdjęciu
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, na jasnozłoty kolor.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy masło oraz:
posiekane orzechy brazylijskie i 8 sztuk daktyli posiekanych drobniutko- 2 odkładamy na kwiatki.
Naszą masę wykładamy na wystudzone kruche ciasto- aby wałeczki były widoczne. Zdobimy brzegi i „przegródki” uprażonymi przez minutę na suchej patelni płatkami migdałowymi (prażenie nadaje im chrupkości).
Wnętrza przegródek zdobimy kwiatkami z daktyli i moreli- w tym celu kroimy je na paseczki.
W morelowym kwiatku oczko robimy z rodzynka, w daktylowym z orzecha włoskiego.
Smacznego!