Tiramisu karmelowe

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

Uwielbiam tiramisu i kombinuję smakami.
Na blogu była już klasyczna wersja, poziomkowa, lekko odchudzona,
a teraz  czas na karmelową
Pyszności!

Co nam trzeba?
400g mascarpone
opakowanie podłużnych biszkoptów- minimum 400g (starczy na 2 warstwy)
400 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
Masa kajmakowa z puszki – 4 łyżki
6-7  łyżek mleka, łyżka masła
300ml mocnej, zimnej kawy
orzechy laskowe,
karmel w posypce -takie kryształki

Robimy!
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Następnie dajemy mascarpone i mieszamy całość do ładnego połączenia składników. Wystarczy minutka.
Masę kajmakową łączymy z mlekiem i masłem i podgrzewamy w kąpieli wodnej-  mieszając by ładnie się nam wszystko roztopiło i zrobiła się piękna karmelowa półpłynna masa (można wstawić do mikrofali, aby się podgrzało).
2 łyżki tej masy dajemy do masy śmietanowej.

Zaczynamy układankę:
Biszkopty maczamy w kawie (dosłownie zanurzamy i wyjmujemy-3 sekundy )
i układamy na spodzie prostokątnego naczynia lub blaszki
Na biszkoptach układamy warstwę śmietanowej masy, lekko posypujemy kawałkami karmelu.
Na masie z mascarpone układamy ponownie biszkopty,
potem masę śmietanową, polewamy pozostałym nam karmelem, widelcem lekko rozprowadzamy robiąc wzorki (masa nam lekko zgęstnieje) i posypujemy kawałkami karmelu i orzechami


Całość schładzamy w lodówce-najlepiej całą noc.

Smacznego.
Uwaga-ciężko zatrzymać się na 1 kawałku!

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

4 odpowiedzi do “Tiramisu karmelowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *