Szybkie śniadanko? Proszę bardzo.
Kilka składników, 15 minut i jesz.
Co nam trzeba?
2 jajka
2 łyżki maślanki
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
Kawałek kiełbasy pokrojonej w kostkę
Kilka kawałeczków sera- u mnie pleśniowy
Majonez, rukola
olej
Jajka roztrzepujemy, dodajemy maślankę i szczyptę soli.
Dodajemy mąkę.
Szykujemy małą patelnię (wielkości małego talerzyka).
Lekko natłuszczamy olejem.
Wylewamy naszą masę i szybciutko rozrzucamy kosteczki kiełbasy. Przykrywamy i na małym ogniu trzymamy kilka minut. Obserwujcie, by się nie palił. Ma się ściąć. Obracamy i zapiekamy 2-3 minuty.
Znów obracamy, kładziemy kawałeczki sera i przykrywamy na chwilkę.
Wyjmujemy na talerz.
Lekko skrapiamy majonezem i obsypujemy porządnie rukolą.
Smacznego!
Jeśli nie macie małej patelni, to weźcie jaką posiadacie,
tylko wyjdzie cieńszy i trzeba krócej piec.
Jeżeli interesuje Was kaloryczność tego śniadanka,
zapraszam do kalkulatora kalorii
połączenie takich składników jest bardzo smaczne, a jeszcze w omlecie to już całkiem, zapisuje przepis!
Taka propozycja śniadania bardzo mi odpowiada, chętnie się na nią skuszę, pomysł podchwytuję. 🙂