Totalna petarda smakowa.
Słodycz, bez nadmiaru kalorii
Polecam!
Co nam trzeba?
Kasza jaglana 150 g suchej
mleko – ja użyłam sojowego, ale może być zwykłe -400ml
3 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
4 łyżki kaszy manny
dowolne bakalie: około 250g : ja użyłam żurawiny, rodzynek, orzeszków ziemnych i preparowanego ryżu brązowego.
Robimy!
Kasze jaglaną płuczemy kilka razy w bieżącej wodzie,
aż nie będzie wytwarzać się piana.
Zalewamy mlekiem gotujemy do miękkości, aby pochłonęła mleko. Blendujemy na drobno, dajemy kasze manną i podgotowujemy 5 minut
(będzie naszym spoiwem)
Wyłączamy
Dodajemy miód, masło orzechowe, dorzucamy około połowę bakalii. Studzimy.
Szykujemy formę do tarty- u mnie silikonowa.
Na dno wysypujemy resztę bakalii i wylewamy naszą masę.
Wstawiamy do lodówki na całą noc lub jak ja na 2 h do zamrażarki.
Wyjmujemy do góry dnem, aby warstwa bakalii zdobiła nam wierzch.
Potem już do lodówki, chodzi tylko o ścięcie masy.
Smacznego.
Tarta wygląda smacznie i na pewno również tak smakuje. Super przepis. Dziękuję za inspirację.
Jedz na zdrowie!
Z kaszy jaglanej jeszcze takich cudów nie robiłam, a przepis zapowiada się pysznie. Cóż trzeba się skusić i popróbować. 🙂
Jest pyszna. Polecam. Prosta do zrobienia!