Potrawka z polędwiczką wieprzową na bazie ryżu i świeżych warzyw.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×


Są takie potrawy, do których wystarczy dobry sprzęt i zawsze wyjdą!
Dla mnie takim niezastąpionym cudem jest WOK.

Od lat używam granitowy od Ballarini
Tym razem w moje ręce wpadł nowy, TYTANOWY wok indukcyjny
Przy jego pomocy wyczarowałam pyszny obiad.
Zapraszam do poczytania!

Tytanowy wok indukcyjny Ballarini TAORMINA z bardzo odporną powierzchnią tytanową zapewnia bezstresowe smażenie bez ryzyka przywierania potraw. Idealne rozprowadzanie ciepła na boczne ścianki dzięki specjalnej strukturze materiału. Grube, akumulujące ciepło dno. Wspaniałe naczynie do potraw kuchni dalekiego wschodu. Silikonowa, odporna na wysokie temperatury, nienagrzewająca się rączka mocowana nitami.

Wok linii Taormina pokryty jest niezwykle odporną, czterowarstwową powłoką non-stick Keravis Titanium. Powierzchnia ta dodatkowo wzbogacona jest warstwą tytanową, co zapewnia odporność na wybrzuszenia, zarysowania i ścieranie.

Grube, aluminiowe dno naczynia wzmacniane jest stalą nierdzewną, dzięki czemu woki Taormina znakomicie nadają się do użycia na kuchenkach indukcyjnych. Można je stosować również we wszystkich innych typach kuchenek – ceramicznych, elektrycznych, gazowych i halogenowych. Zaletą wzmocnionego dna jest również magazynowanie ciepła, które potem oddawane jest przygotowywanej potrawie. Dzięki temu gotowanie jest krótsze, bardziej efektywne i energooszczędne.

Grubość dna woka Taormina to 4.5 mm.

A teraz zobaczcie jak użyć WOKA, aby zrobić coś pysznego

Co nam trzeba?
Polędwiczka wieprzowa ok 400g
200 g  ryżu
2 marchewki
1 pietruszka
1 seler
1 mały por
5-6 pieczarek
przyprawy: po 1/3 łyżeczki papryki słodkiej, papryki ostrej, pieprzu ziołowego, soli, tymianku.
łyżeczka oleju rzepakowego

Robimy!
Ryż gotujemy w osolonej wodzie ok 10 minut. Ma być lekko twardy
Mięso myjemy kroimy w kawałeczki i obsmażamy na złoto
Wiem, w woku nie trzeba tłuszczu, ale aby ładnie wchłonęły nam się witamy z warzyw musza mieć tłuszcz, więc ciut nie zaszkodzi.
Dodajemy obrane i pokrojone w krążki warzywa, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy ok 20 minut.

Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki.
Całość dusimy kolejne 25 minut.

Przyprawiamy mieszanką przypraw.
Dusimy jeszcze 10 minut.
Na koniec dodajmy ryż.
Całość mieszamy i dusimy jeszcze 5 minut.
Podajemy gorące ze świeżą natką pietruszki

Print Friendly, PDF & Email
3Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *