Pomidorki faszerowane z dyniową nutą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Pomidory!
Soczyste, pachnące dojrzałe, pachnące słońcem.
Warto je zajadać.
Dziś polecę Wam jak wydobyć jeszcze więcej dobroci z pomidora!
Dodając mu dodatków!



Co nam trzeba?
4 duże pomidory
2 opakowania 200g serka wiejskiego
4 łyżki oleju dyniowego SKARBY POLESIA
szczypta soli, pieprzu czarnego
uprażone  pestek dyni- 6 łyżek
2 długie kabanosy
mała spiczasta czerwona papryka

Robimy!
Pestki dyni prażymy na suchej patelni- będą przyjemnie chrupały.


Serki wiejskie odsączamy z serwatki, wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane kabanosy, olej dyniowy i 3/4 uprażonych pestek.
Mieszamy.
Pomidory (ja obieram ze skórki) wydrążamy w środku.
W miejsce miąższu wkładamy nasz serek.
Na wierzchu układamy pozostałe pestki dyni i krążek papryki.

Tak podane pomidorki są idealne jako przystawka, jako przekąska w ciepłe dni!
Dodatkowo, stosując olej dyniowy dostarczacie mnóstwo dobroci dla Waszego organizmu!
Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem z powodu barwników chlorofilowych.
SAMO ZDROWIE!!

Olej dyniowy polecany jest przede wszystkim przeciw pasożytom ze względu na zawartość kukurbitacyny, która paraliżuje ich układ nerwowy.
Zawiera także cenny kwas linolowy, który odpowiada m.in. za regulację poziomu cholesterolu.
Nienasycone kwasy tłuszczowe pozytywnie wpływają na układ nerwowy, w tym na pracę mózgu, pamięć i koncentrację.
Należy podkreślić, iż zawiera:  niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe – głównie omega 6.

Jest bogaty w witaminy A, E i D, witaminy z grupy B oraz selen potas i cynk.

Dobrze sprawdzi się jako dodatek do posiłków – podkreśli smak m.in. sałatek, dressingów, pieczywa, tostów, makaronów czy surowych, gotowanych lub pieczonych warzyw.

Może być stosowany jako olej kosmetyczny do wzmacniania włosów, nawilżania skóry i walki z trądzikiem.
Pamiętajcie, że najlepiej spożywać na zimno. 

TEN WYSOKIEJ JAKOŚCI OLEJ MOŻECIE ZAKUPIĆ W SKLEPIE
INDIA COSMETICS

Oprócz oleju dyniowego znajdziecie tam też wysokiej jakości olej z orzecha włoskiego czy olej z ostropestu.
Możecie powiedzieć, że drogo za 250ml. Pamiętajcie o jednym:
Oleje SKARBY POLESIA wykonane są z wysokiej jakości pestek dyni, metodą pierwszego tłoczenia na zimno. Powstają w niewielkich partiach, aby zawsze trafiał do Was świeży do klientów. Jakość kosztuje, ale macie gwarancję smaku i właściwości.

 

Print Friendly, PDF & Email
0Shares

6 odpowiedzi na “Pomidorki faszerowane z dyniową nutą”

  1. bardzo długo nie lubiłam pomidorów, dopiero podczas drugiej ciąży mi się zmieniło i teraz to jedno z moich ulubionych warzyw, więc chętnie wypróbuję ten przepis 🙂

  2. Jaki początek dnia – takie chyba zakończenie 🙂 Właśnie z koleżanką dyskutowaliśy dziś o faszerowanej czerwonej papryce przygotowanej w piekarniku. Koleżanka również podzieliła się ze mną przepisem na faszerowane pomidorki z kiełkami i słonecznikiem – wspomniała, że następnym razem przygotuje. Coś czuję, że będę pierwsza i zaskoczę ją tym przepisem.

    PS: Nie spotkałam się z tą serią olejów – muszę koniecznie wypróbować. Stosowałam często olej z ostropestu, ale nie od SKARBY POLSKA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *