Makowiec mocno czekoladowy.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 


Ten makowiec jest jednym z najpyszniejszych ciast jakie jadłam.
Mokry, aromatyczny, a do tego pachnący nutą czekolady.
Ma jeszcze jedną zaletę, a nawet dwie!
Robi się łatwo i szybko.
Polecam!

 

Co nam trzeba?
850 g masy makowej- czyli puszka gotowej masy
100 g tartych migdałów
150g  bakalii ( u mnie głównie orzechy i migdały)
6 jajek
100ml śmietany 36%
300 g  mlecznej czekolady

polewa:  100ml śmietany 36% i 100 g deserowej czekolady
na wierzch: płatki migdałowe i posypka z czekolady

Robimy!
Masę makową miksujemy ze zmielonymi migdałami.
Następnie dajemy po kolei- pojedynczo  jajka i miksujemy.
Dopiero jak jedno zmiksujemy, dajemy kolejne!
Ciągle miksując dajemy nasze bakalie, a na koniec dajemy śmietankę oraz posiekaną czekoladą.
Nagrzewamy piekarnik do 180 i pieczemy około 45 minut.
Makowiec będzie mokry, ciężki i przepyszny.

Polewa:
Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100g czekolady.
Studzimy i polewamy wystudzone ciasto
Wierzch obficie posypujemy migdałami i kawałeczkami czekolady.

Boże Narodzenie 2019 na słodko

Print Friendly, PDF & Email
2Shares

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *