Wielkanoc bez Żurku czy barszczyku białego!?
Nie ma takiej opcji. Obydwa pyszne.
Dziś skupimy się na żurku.
Oto pyszny przepis:
Podstawą dobrego żurku jest zakwas. Przygotowuje go na około tydzień przed Wielkanocą z mąki żytniej razowej-4 łyżki , 1 litrem lekko ciepłej przegotowanej wody, skórką razowego/ żytniego chleba, rozgniecionymi ząbkami czosnku (3-4 sztuki), 3-4 listkami laurowymi i 10 ziarenkami ziela angielskiego
Do zakwasu najlepiej wykorzystać słoik lub naczynie kamionkowe. Naczynie przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Do tygodnia Dodatek soku z ogórków kiszonych czy kapusty kiszonej pozwoli otrzymać nam zakwas w czasie 5 dni. Codziennie mieszamy go, najlepiej drewnianą łyżką, a także sprawdzamy czy nie pleśnieje, czy nie robi nam się kożuszek. Po tym czasie zakwas przelewamy do butelki i przechowujemy w chłodnym miejscu (najlepiej lodówce).
Co dalej? Robimy zupkę!
Co nam trzeba?
1 l zakwasu
1,5 litra wody
400 g białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
łyżeczka chrzanu tartego
1 marchewka
1 selera pietruszka pół selera
1 łyżka oleju
majeranek
sól
pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
Robimy!
Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę- zalewamy wodą.
Dodajemy białą kiełbasę, gotujemy około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę , obieramy z flaczka/ skórki i kroimy w plasterki.
Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na łyżce oleju i dodajemy do zupy wraz z plasterkami białej kiełbasy.
Gotujemy następne 10 minut.
Dodajemy zakwas, doprawiamy do smaku majerankiem (ja daje 2 łyżki) , solą i pieprzem i łyżeczką chrzanu
gotujemy jeszcze około 15 minut-do miękkości warzyw.
Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami i jak ktoś lubi z kleksem śmietany