Pyszny mazurek pachnący migdałami i smakujący jak cukierki kukułka z karmelem.
To możliwe 🙂
Na Wielkanocnym stole nie może go zabraknąć.
Inspirowany kuchnią Lidla
Co nam trzeba?
Na kruche ciasto migdałowe:
70 g migdałów Helio, zmielonych na mączkę
300 g mąki pszennej
90 g cukru pudru
200 g miękkiego masła
2 żółtka
szczypta soli
dodatkowo: puszka masy krówkowej kukułka Helio
płatki migdałowe Helio
Dowolne posypki!
Robimy!
Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przekładamy na blat.
Dodajemy żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól.
Łączymy składniki siekając, a następnie delikatnie i krótko zagniatamy ciasto.
Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę.
Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i rozkładamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia, formując prostokąt, z lekko podniesionymi brzegami. Zostawiamy sobie kawałek ciasta, aby zrobić palemkę ozdobną jak u mnie.
Pieczemy w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15minut. Nie spalcie ciasta! Ma być tylko leciutko zarumienione.
Wystudzony mazurek smarujemy masą kukułka, brzegi posypujemy płatkami migdałowymi i zdobimy posypkami wedle uznania.
U mnie bazie zastąpiły miętowe groszki, zielony maczek nadał wiosennego klimatu, różowe wiórki czekoladowe przypominają płatki kwiatów.
Smacznego!