Waniliowy sernik otulony czekoladą

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×



Czy jest ktoś kto nie lubi sernika?  Takiego mokrego, pachnącego wanilią, otulonego czekoladą?
No właśnie tak myślałam 🙂
Moi drodzy, zatem zabieramy się szybciutko do roboty!
Prościutkie, obiecuję!
A efekt??? Mmmmmmm <3

Co nam trzeba?
1 kg białego sera (ja kupuję w wiaderku gotowy
1 kostka masła
1 laska wanilii
1 szklana cukru-200 g
8 jaj (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
1 paczka budyniu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady+2 łyżki masła

Robimy!!
Biały ser, masło, cukier i ziarenka z laski wanilii
(laskę tniemy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka)
oraz żółtka i budyń ucieramy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywno i dodajemy  wraz z proszkiem do pieczenia do masy twarogowej.
Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy masę.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy góra/dół około 40 minut
Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny-nawet do godziny jak trzeba.
ZdjęcieZdjęcie
Po tym czasie możemy wyjąć sernik i polać polewą.
Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wstawiamy do garnka z gorącą wodą
Mieszamy do rozpuszczenia czekolady i połączenia z masłem-na jednolitą polewę.
Smarujemy wystudzony sernik, robimy ślaczki widelcem i schładzamy w lodówce.
Zdjęcie
Smacznego!!!
Uwaga!! Można kupić gotowy twaróg sernikowy waniliowy, wtedy nie dajemy już cukru i wanilii

ZdjęcieZdjęcie

Wigilia 2014
Świąteczne słodkości!

zBLOGowani.pl

Print Friendly, PDF & Email
14.4K+Shares

20 odpowiedzi na “Waniliowy sernik otulony czekoladą”

  1. Ten ukrojony kawalek sernika wyglada wyjatkowo nieapetycznie.Nie rozumie tez po co do sernika niezdrowy proszek do pieczenia?

  2. Właśnie piekę i mam pytanie czy po upieczeniu sernik ma się zachowywac jak by był surowy, bo chcialam go wyjąć z piekarnika a on pływa ? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *