Przepyszne połącznie sera i maku.
Mokre, przyjemnie ciężkie ciasto idealnie komponuje się w klimat Świąt!
Polecam.
Co nam trzeba?
Na blachę dużą, prostokątną
Na spód:
pokruszone na drobno 300 g herbatników wymieszanych z 150g rozpuszczonego masła i 2łyżkami bułki tartej
Masa makowa:
1 puszka gotowej masy makowej
3 jajka
50 rozpuszczonego masła
Masa serowa
1 kg sera śmietankowego na serniki
1 torebka budyniu waniliowego bez cukru
150 g drobnego cukru
5 jajek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią-lub wydrążona jedna laska waniliowa
Polewa:
200ml śmietany 36% + 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
posypka dowolna
płatki migdałowe
Robimy!
Masa sernikowa:
Jajka parzymy i rozdzielamy żółtka od białek
Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy około 5 minut, aż masa będzie puszysta.
Ciągle miksując (na niskich obrotach) dodajemy po 3 łyżki masy serowej, na zmianę z łyżką budyniu w proszku.
I tak do wykorzystania. Na koniec dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka.
Jajka parzymy i rozdzielamy żółtka od białek
Żółtka wrzucamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy około 5 minut, aż masa będzie puszysta.
Ciągle miksując (na niskich obrotach) dodajemy po 3 łyżki masy serowej, na zmianę z łyżką budyniu w proszku.
I tak do wykorzystania. Na koniec dodajemy cukier waniliowy lub ziarenka.
W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę razem ze szczyptą soli.
Białka łączymy delikatnie z masą serową.
Białka łączymy delikatnie z masą serową.
Masa makowa:
Gotową masę miksujemy z żółtkami i lekko ciepłym rozpuszczonym masłem.
Białka ubijamy na sztywno i dodajmy do masy makowej. Całość mieszamy do połączenia składników.Szykujemy blachę, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu.
Wyściełamy papierem do pieczenia i wykładamy naszymi herbatnikami.
Nie musi być ciasno i gęsto. Mają być luźne.
One po prostu lekko usztywnią spód. Możne równie dobrze piec bez tego spodu!
Na herbatniki wykładamy masę makową, wyrównujemy i na nią wykładamy masę serową
Gotową masę miksujemy z żółtkami i lekko ciepłym rozpuszczonym masłem.
Białka ubijamy na sztywno i dodajmy do masy makowej. Całość mieszamy do połączenia składników.Szykujemy blachę, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bez termoobiegu.
Wyściełamy papierem do pieczenia i wykładamy naszymi herbatnikami.
Nie musi być ciasno i gęsto. Mają być luźne.
One po prostu lekko usztywnią spód. Możne równie dobrze piec bez tego spodu!
Na herbatniki wykładamy masę makową, wyrównujemy i na nią wykładamy masę serową
Pieczemy przez 45 – 50 minut.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnikaPolewa:
W garnuszku rozgrzewamy 200ml śmietany kremówki i dodajemy 1,5 tabliczki mlecznej czekolady. Mieszamy do jednolitej polewy, studzimy i polewamy wystudzone ciasto.
Zdobimy wedle uznania.
Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnikaPolewa:
W garnuszku rozgrzewamy 200ml śmietany kremówki i dodajemy 1,5 tabliczki mlecznej czekolady. Mieszamy do jednolitej polewy, studzimy i polewamy wystudzone ciasto.
Zdobimy wedle uznania.
Dzień dobry, jakie wymiary ma blaszka? I drugie pytanie:
Na spód dajemy całe heratniki (tak wynika z opisu) czy pokruszone herbatniki z rozpuszczonymi masłem i bułką tartą ( jak w opisie składników)?
Witam.
Jak pisze składniki, jest napisane duża prostokątna blacha, tak około 30cm długa.
I w opisie jest, że pokruszone herbatniki.
Pozdrawiam!