Ciasto francuskie potrafi uratować każdy moment dnia.
Pomysł na pożywną kolację pojawił się nagle.
Efekt? WOW. Coś przepysznego.
Zajadaliśmy się jak króliki marchewką 🙂
Smaku dodał nam #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen,
który bardzo pozytywnie mnie swoimi zmianami zaskoczył.
Do dzieła!
Co nam trzeba?
opakowanie ciasta francuskiego
200ml śmietany kremówki 30%
2 żółtka
łyżka mąki pszennej
3 łyżki ketchupu Kotlin z piekła rodem (ON NA PRAWDĘ JEST OSTRRYYYY!)
laska kiełbasy suchej (u mnie z łopatki podsuszana)
kilka pomidorków koktajlowych (5 wystarczy)
100g sera twardego pleśniowego typu gold
naczynie do tarty
sól i pieprz czarny
Robimy!
Naczynie do tarty wylepiamy naszym ciastem po brzegi, widelcem robimy dziurki.
Śmietanę mieszamy z żółtkami, ketchupem, łyżką mąki pszennej. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu.
Wylewamy na ciasto i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
Wyjmujemy i układamy na naszej masie plasterki kiełbaski, plasterki pomidorków i całość posypujemy wiórkami sera gold.
Całość zapiekamy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy, odczekujemy około 15 minut, kroimy i zajadamy ciepłe.
Smak po prostu wspaniały!
Wygląda pysznie! 🙂