Ten sernik to bez wątpienia NAJLEPSZY I NAJPYSZNIEJSZY sernik jaki robiłam, jadłam i w ogóle
Smak powala, że połyka się wręcz kolejne kawałki…
Dodatek migdałów, orzechów pozwala przyjemnie chrupać… posmak białej czekolady…
CUDO pochodzi ze strony Świat ciast z moją lekką modyfikacją
Koniecznie zróbcie na Świąteczny Stół! Co nam trzeba?
na spód:
250 g pokruszonych drobno herbatników ( u mnie kakaowe, pełnoziarniste)
100g masła
na sernik:
1 kg białego sera
200 ml śmietanki 36%
szklanka posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
1 budyń waniliowy
2 tabliczki białej czekolady
5 średnich jaj lub 4 duże
100 g cukru pudru
laska wanilii
pomada karmelowa:
puszka masy kajmakowej + 100ml śmietany 36%
do posypania:
100 g płatków migdałowych uprażonych na suchej patelni
100g orzechów włoskich posiekanych
Kolorowe gwiazdki jako posypka świąteczna
Robimy!
Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem.
Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser z cukrem i wydrążoną wanilią
Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie.
Żółtka oddzielamy od białek.
Następnie do masy serowej dodajemy śmietanę kremówkę i wbijamy po jednym żółtku, ucieramy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy i dodajemy do niej 2 łyżki masy serowej
( w ten sposób ją hartujemy i nie zrobią nam się grudki po dodaniu do sera).
Następnie przekładamy masę czekoladową do sera i miksujemy wszystko raz jeszcze.
Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy delikatnie szpatułką oraz wsypujemy nasze orzechy i płatki migdałowe
Masę wykładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy powierzchnię.
Pieczemy od 40-60 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Po tym czasie smarujemy go karmelem zmiksowanym z kremówką
i obficie posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami włoskimi i żółtymi gwiazdkami, ponownie schładzamy parę godzin w lodówce.
Wow cudownie wygląda i jeszcze lepiej smakuje 🙂
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie 🙂
Dziękuję ci również i także pozdrawiam!
Robilam kolejny raz,za kazdym razem tak samo pyszny.Moja mama mistrzyni ciast co świeta prosi o ten sernik:)
Strasznie się cieszę!!!
Polecam, przepyszny serniczek, wyszedł mi bardzo piękny
Czy można użyć sera z wiaderka?
przepraszam, dopiero odczytałam. Tak można…