Barszczyk bez uszek?
Niemożliwe!
A najlepsze te domowej roboty z własnymi grzybkami.
Wersji jest kilka.
Moja jest z suszonych grzybków
Co nam trzeba?
farsz:
około 1,5 szklanki suszonych grzybków: u mnie koźlaki i prawdziwki
1 duża cebula lub dwie mniejsze
bułka tarta-2 łyżki np. Kupiec
sól i pieprz czarny -po pół łyżeczki
1 jajko
ciasto:
około 300g mąki pszennej- u mnie Młynomag
jajko
około 100 ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżka oleju
Robimy!
Grzybki zalewamy wodą na noc.
Następnego dnia:
Cebulkę obieramy i siekamy drobniutko i przesmażamy na złoto.
Grzybki odsączamy siekamy na drobno i dorzucamy do cebulki. podsmażamy całość około 5 minut.
Studzimy.
Miksujemy blenderem na gładko, dodajmy bułkę tartą, jajko, sól i pieprz.
Uszka muszą mieć zdecydowany smak, muszą być lekko pieprzne!
Ciasto:
Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i olejem na gładkie elastyczne ciasto.
Jak się lepi-dodajemy mąki, jak jest za twarde dodajemy jeszcze wody i oleju. Musicie wyczuć to ciasto. Musi się ładnie odrywać.
Podsypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na dość cienki placek. Wycinamy kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką trochę farszu.
Następnie składamy w trójkąt
I dwa rogi zawijamy do siebie
I tak do wykorzystania ciasta i farszu.
Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju około 2 minutek po wypłynięciu
Pycha 🙂 u nas będą pierogi z kapustą i grzybami 😉