Uszka z farszem grzybowym

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×

 

Barszczyk bez uszek?
Niemożliwe!
A najlepsze te domowej roboty z własnymi grzybkami.
Wersji jest kilka.
Moja jest z suszonych grzybków

Co nam trzeba?
farsz:
około 1,5 szklanki  suszonych grzybków: u mnie koźlaki i prawdziwki
1 duża cebula lub dwie mniejsze
bułka tarta-2 łyżki np. Kupiec
sól  i pieprz czarny -po pół łyżeczki
1 jajko

ciasto:
około 300g mąki pszennej- u mnie Młynomag
jajko
około 100 ml ciepłej wody
szczypta soli
łyżka oleju

Robimy!
Grzybki zalewamy wodą na noc.
Następnego dnia:
Cebulkę obieramy i siekamy drobniutko i przesmażamy na złoto.
Grzybki odsączamy siekamy na drobno i dorzucamy do cebulki. podsmażamy całość około 5 minut.
Studzimy.
Miksujemy blenderem na gładko, dodajmy bułkę tartą, jajko, sól i pieprz.
Uszka muszą mieć zdecydowany smak, muszą być lekko pieprzne!

Ciasto:
Mąkę zagniatamy z jajkiem, wodą i olejem na gładkie elastyczne ciasto.
Jak się lepi-dodajemy mąki, jak jest za twarde dodajemy jeszcze wody  i oleju. Musicie wyczuć to ciasto. Musi się ładnie odrywać.

 

 

Podsypujemy blat mąką. Wałkujemy ciasto na dość cienki placek. Wycinamy kwadraty.
Na każdy kwadrat nakładamy łyżeczką trochę farszu.

Następnie składamy w trójkąt

I dwa rogi zawijamy do siebie

I tak do wykorzystania ciasta i farszu.
Gotujemy w osolonym wrzątku z łyżką oleju około 2 minutek po wypłynięciu

 

 

 

 

 

1Shares

Jedna odpowiedź do “Uszka z farszem grzybowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Filament.io 0 Flares ×