Pyszny, aromatyczny, mokry, uwielbiam go!
Polecam na Święta i nie tylko.
Wszystkie składniki wyjmujemy godzinę przed robieniem, aby uzyskały temperaturę pokojową
Co nam trzeba?
1 kg sera białego dobrze zmielony lub z wiaderka (ale dobrej jakości-patrzcie na skład)-polecam Piątnicy lub Pilos
200g cukru
pół kostki masła
200g herbatników maślanych
8 jajek
100ml mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
napar kawowy (50ml wody plus 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu crema
łyżeczka kawy typu crema
Na wierzch
300ml śmietany 36%
200g mascarpone
łyżka kawy crema
polewa czekoladowa: 2 łyżki masła, 50g czekolady deserowej, łyżka prawdziwego kakao, łyżka mleka.
posypka dowolna: ja użyłam krokantu orzechowego i posypki
Robimy!
Jajka rozdzielamy żółtka od białek i żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce ser.
Nie miksujemy mocno.
W zimnym mleku rozrabiamy budynie i łączymy z masą serową, dodajemy napar z kawy i kawę sypaną.
Białka oddzielnie ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej mieszając delikatnie całość już bez użycia miksera.
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni
Dno:
Herbatniki kruszymy drobno, roztapiamy masło i letnie mieszamy razem
Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia i wykładamy naszą masę ciasteczkową, dociskamy do dna i zapiekamy ją około 10minut.
Na upieczone dno wylewamy masę serową.
Do piekarnika wkładamy pojemnik ceramiczny z wodą-około 200ml i pieczemy obok niego sernik góra/dół około 40 minut.
Dzięki temu nie będzie nam pękał, parująca woda pozwoli nam nam na ładny wypiek.
Po 40 minutach zmniejszamy temperaturę na 160 stopni i dopiekamy
„w środku” jeszcze około pół godziny.
Studzimy przy lekko!! uchylonych drzwiczkach pół godziny-
nawet do godziny jak trzeba.
Robimy masę kawową:
Śmietankę 36% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone oraz sypaną kawę.
Polewa czekoladowa:
w rondelku rozgrzewamy masło, dorzucamy czekoladę i kakao mieszamy całość i dodajemy łyżkę mleka.
Studzimy lekko, aby zachowała płynność
(jak jest za gęsta dodajcie jeszcze mleka odrobinę)
Wystudzony sernik pokrywamy masą kawową,
delikatnie zdobimy wzorami z polewamy czekoladowej i posypujemy kawałkami orzeszków, posypkami lub innych ozdobami wedle wyboru.
Schładzamy w lodówce (najlepiej całą noc).