Klasyczna babka, pyszna, dla koloru wzbogacona różowym słodkim lukrem.
Babka prosta, szybka i nie ma opcji, aby nie wyszła.
Co nam trzeba?
180g mąki pszennej
180 g mąki ziemniaczanej
220ml oleju (rzepakowy lub słonecznikowy)
180g cukru – biały drobny
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, nie jest konieczna)
lukier: 10 łyżek cukru pudru, 3 łyżki soku z buraka
2 łyżki wiórek kokosowych
Robimy!
Szykujemy składniki (jajka wyjmujemy z lodówki ok 15 min przed użyciem)
Szykujemy formę do babki- taką około 2 l, czy węższą i wyższą czy szerszą to już Wasz wybór. Natłuszczamy tę formę olejem lub masłem.
Szykujemy 2 miski
W mniejszej misce mieszamy ze sobą sypkie składniki (bez cukru),
czyli mąki, proszek do pieczenia.
Cukier ubijamy z całymi jajkami, aż powstanie nam puch (około 3 minut),
cukier musi nam się rozpuścić- jak to sprawdzić?
Przejedź palcem po dnie miski, jak czujesz grudki cukru, znak,
że jeszcze za krótko.
Po ubiciu jajek na najwolniejszych obrotach mieszamy nasz puch z olejem
i łyżeczką soku z cytryny.
Do tej masy dosypujemy sypie składniki i mieszamy łopatką (łyżką).
Mieszamy, aż wszystko ładnie nam się połączy i wylewamy do blaszki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (góra/dół) przez 50- 55 minut. Po około 45 minutach sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone, wsuwając drewniany patyczek do szaszłyków.
Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Babki nie wyjmujemy od razu- uchylamy lekko piekarnik
i pozwalamy jeszcze ochłonąć jej ok 10 minut
Wystudzoną babkę polewamy lukrem
(cukier puder ucieramy z sokiem z buraka)
i zdobimy wiórkami kokosowymi
(lub można swoimi dodatkami np. tarkowaną czekoladą)