Jak zrobić pyszny obiadek
Wystarczy kawałek piersi i kilka dodatków
Co nam trzeba?
pół kg piersi z kurczaka
plastry wędzonego boczku- 4 sztuki
2 cebule
łyżeczka musztardy
olej rzepakowy
przyprawy: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie -po pół łyżeczki płaskiej
woda: 100-150ml
łyżka mąki
Robimy!
Tniemy pierś na kotlety- 4 sztuki powinny spokojnie wyjść
Rozbijamy i kładziemy plaster boczku i rolujemy w roladki-jak trzeba podpinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej – z 2 łyżki obsmażamy nasze roladki, zdejmujemy z patelni i wrzucamy posiekaną cebulę.
Przesmażamy i dajemy przyprawy. Podlewamy wodą i kładziemy w nią nasze roladki. Dusimy około 25 minut często przekręcając w cebuli.
Na koniec zagęszczamy łyżką mąki.
Pyszne z ryżem i buraczkami lub ogórkiem kiszonym.
Jeśli chcecie mieć delikatniejszy sos to można zagęścić śmietaną.
Smacznego.