Proste i szybkie ciasteczka!
Kruchutkie, pachnące.
Ze zrobieniem poradzi sobie nawet dziecko
Polecam każdemu.
Co nam trzeba?
450g mąki
250 g masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 żółtka
dżem- dowolny!
cukier puder do posypania
Robimy!
Mąkę przesiewamy i mieszamy z zimnym masłem. Zagniatamy.
dodajemy śmietanę i żółtko. Zagniatamy i schładzamy 30minut w lodówce.
Ciasto wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy kółka małą szklanką. W połowie wyciętych kółeczek wycinamy kieliszkiem kółeczka, aby powstały nam krążki puste w środku.
Pełne krążki smarujemy dżemem i przykrywamy krążkami pustymi w środku.
wycięte kieliszkiem krążki także pieczemy-idealne do podgryzania mini ciasteczka!
Wszystkie ciastka układamy na blasze i pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 st. C- czas pieczenia około -10-12 minut.
Smacznego!